Veckans hundras, Dunkerstövare...

Rasen har Norge som ursprungsland och har fått sitt namn efter upphovsmannen Wilhelm Dunker. I början av 1900-talet delades de norska stövarna in i två huvudgrupper, vilka vi idag känner som dunkerstövare och hygenhund. Från början var avelsurvalet relativt stort, men under andra världskriget minskade efterfrågan och det uppstod därför problem med aveln. Efter kriget steg intresset igen fram till 1970-talet, då ett ökat intresse för utländska stövarraser gjorde att antalet registreringar återigen sjönk.

Användningsområde

Rasen är en skalldrivande jakthund som används vid jakt på hare och räv. Men rasen används också som sällskapshund och är välgigt lojal mot sin förare.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Egenskaper / Mentalitet

Den är känd för sin jaktliga uthållighet och även för sina starka tassar som tål svåra markförhållanden. Det är en utpräglad jakthund som även passar som sällskapshund vid sidan av jakten.

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor, rektangulär stövare som är stark men inte tung. Mankhöjd för hanar är 50–55 cm och tikar 47–53 cm. Pälsen är rak, sträv, tät och kort. Färgen är svart eller dropplad (harlekinfärgad) med blacka (urblekta) eller vita teckningar.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

Kontakta gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.

Källa: www.skk.se

 

Bara så att ni vet, jag tar sånna hundraser som inte många vet vilka dem är och skriver om dem. Det finns en massa underbara raser som är helt fantastiska, men många vet bara inte att dem finns.

DRF tänkte jag att det är bra om vi alla lär oss nya raser :=)

MKommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0